MENÜ

Gyorstalpaló kishörikhez,
avagy mi mindenre nem gondoltál?

*************** szerkesztés alatt ****************

 

Rengeteg dolgunk van már az előtt is, míg a kishörcsög megérkezik, de a legnagyobb munka akkor kezdődik, mikor elindulunk első hörcsögünkért!

 

Egy kis bevezető...

Mielőtt elindulunk a kishörcsögért...

Hörcsögválasztás és hazaút...

folyt.köv...

 

 


Egy kis bevezető:

 

   Legelőször is leszögezném, a kisállat nem játékszer! Nem nyúzgálásra való, hanem érző lény, aki ugyanúgy gondolkodik, fájdalmat, éhséget érez, melege van és unatkozik és főként akiről nekünk kell gondoskodni. Bár ez elcsépeltnek hangzik, de az állatszeretet alapkövetelmény a leendő gazdikkal szemben. Sokan mondják, hogy ez csak egy höcsög, úgyis tudunk gondoskdni róla. Sajnos nem így van, aki nagyobb állatokkal nem tud bánni, velük se fog boldogulni. Másik kérdés, hogy hogyan nyúljunk hozzá olyan kicsi...? Ebben nincs semmi ördöngösség, szeretettel. Az állatok megérzik, ha félünk, vagy nem kedveljük őket, így a hörcsögök is. Alapvetően az összes hörcsög szelidíthető, ha mégis harapnak az 98%-ban a gazdi hibája!

   Az alábbi írással ebben próbálok segíteni, hiszen a kutyák viselkedéstanáról annyit írtak már, a hörcsögökkel meg alig foglalkoznak és akkor se gazdiszempontból. Megpróbállak végigvezetni egy örcsög teljes felnevelésén, a saját élményeim alaján. Lehet páran nem értenek majd egyet, persze nem csak a felsorolt megoldások léteznek. Az észrevételeket szívesen fogadom, és remélem még sokáig bővítgethetjük. (A helyesírási hibákért elnézést, éjjel írom, de majd átnézem.)

 

Mielőtt elindulunk a kishörcsögért:

   Mivel ez egy gyorstalpaló úgy érzem mindene ki kell térnem, elnézést azoktól akik mindezzel tisztában vannak és nyugodtan görgessenek tovább.

  Először is a számára mefelelő fizikai körülményeket kell megteremteni. Egy másik oldalamon részletesen leírom

   Így itt már csak pár érdekességet, a leglényegesebb dolgokat vagy gyakori félreértést közölnék. Abból indulok ki, hogy a fentiekkel minden kezdő hörcsögöző már tisztában van.

   Mindenekelőtt pár fontos információ, hogy eldönthessük, a hörcsög-e a megfelelő állat számunkra:

 • Öntudatos rágcsálók, szelídek, ragaszkodóak, de megtartják függetlenségüket, csak akkor játszhatunk velük, ha nekik van kedvük, máskülönben finoman belecsípnek az ujjunkba, jelezve, hogy "hagyj most békén"! Ettől nem kell megilyedni, nem fáj, és hozzáértő kezek között, szinte bármikor rávehetőek kis játékra. A későbbiekben leírom, hogyan. (Már akinek nem jön érzésből.)
 • Sajnos nem élnek tovább 2-3 évnél, így rövid barátságra számíthatunk.
 • Éjszakai állatok lévén nappal alszanak, csak az esti órákban ébrednek, van elég önuralma hogy ne ébressze fel az alvó állatot? Főleg a fiatalok igen sokat alszanak, akár 18-20 órát is, de gyakran megszakítják étkezésekkel. Ébredéskor igen morcosak, pár másodpercig nem tudják hol vannak így odakaphatnak. De hát egy oroszlánt sem kezd el bökdösni az ember...
 • Az összes állathoz hasonlóan pisilnek (páran ezzel sincsenek tisztában, csak gratulálni tudok). Ha közvetlenül a ruhánkra vagy a kezünkre megy természetesen kellemetlen szagú. De ez nem az ő hibájuk, kb 15 percenként érdemes a helyére tenni kicsit őket, hogy elvégezhessék folyó ügyeiket. Sajnos közvetlen kelés után sem tudják tartani a hólyagjukat. A hímek néha kicsit büdösebbet piszkítanak. De a törpehörcsög sokkal kevésbé érezhető szagú mint az aranyhörcsög, vagy akár az egér, utóbbi elviselhetetlen! Mindenesetre én gyakran 20-30 állattal élek egy szobában és főként csak a forgács fenyőillata érezhető. Aki egy hörit sem képes elviselni, az ne tartson állatot.
 • Szőrükre ugyanúgy allergiásak lehetünk mint a macskáéra, vagy kutyáéra! Ezt is vegyék figyelembe!
 • Ha nyáron elutaznak is el kell helyezni a hörcsögöt, meg tudják oldani?

 

   Ha a fentiek után is maradna a hörcsögnél, elkezdhet felkészülni az érkezésére. Mindenképp vegyük meg előre a hörcsög ketrecét vagy terráriumát, hogy könnyen megszokhassa új helyét. Minden elemet a játékokkal együtt, mossunk meg rendesen. Használhatunk különböző fertőtlenítőszereket is hozzá csak jól mossuk le! Nálam eddig nem történt mégrezés, de mindenesetre fő az óvatosság.
  

   Ami feltétlenül szükséges:

 • Egy nem irritáló, fertőzésmentes alomanyag. Ebből rakhatunk 2-6 cm-t is akár, de számoljun azzal, hogy az új hörikét nehéz lesz előbánászni a sok alom alól.
 • Ha nem szeretnénk a hörit minden alkalommal kiönteni a házikójából, alul nyitottat vegyünk! A ház midenképpen szükséges, hogy a hörcsög biztonságban elbújhasson, hiánya viselkedési zavarokat, agressziót is kiválthat.
 • A futókerékről se feledkezzünk meg, nélküle unatkozni fog és a mozgásra is nagy szüksége van! Minden hörcsögnek legyen futókereke! Ezzel megelőzhetőek a hangoskodások, gyakori itató és rácsrágások.
 • Itató! A höcsög is iszik néha! Ha sok zöldséget meg gyümölcsöt kap, akkor kevesebbet, de a lehetőséget mindenképp adjuk meg nekik.
 • A hörcsögök raktároznak, így mindig lehet benn náluk elegendő élelem. Akkor sokkal barátságosabbak és nyugodtabbak. És a kezünket se támadják meg élelmet remélve. Továbbá ha az egészség is fontos, a szárazeledelt se állatkereskedésből szerezzük de, azok tele vannak tartósítószerrel és adalékanyagokkal. Érdemesebb a piacon körülnézni, egészségesebb és olcsóbb is!
 • Mindezeken túl tehetünk be nekik homokfürdőt, nálam nagyon szeretik és rettentően aranyosan hemperegnek benne, édemes beszerezni! Továbbá ha megtanulják ebbe vizelnek így az alom is tovább tiszta marad, csak ezt kell cserélnünk.

   Szóval ezek mindenképpen szülségesek (kivéve a homokfürdőt). Ha minden mevan, felkészültünk a kicsi fogadására.

 

  Hörcsögválasztás és hazaút:

   Ha nem kisállatkereskedésben vesszük hörcsögünk (amit senkinek sem ajánlok). Mindenképpen gondoskodjon megfelelő szállítóeszközről!!!

 • Erre akármilyen cipősdoboz megfelel, vagy műanyag hörcsöghordozó.
 • Télen ügyelni kell, nehogy megfázzon a kis állat! Szükséges vastag alom, esetleg toalettguriga, továbbá a szállítóeszközt csavarjuk sapkába vagy pulcsiba. Legjobb ha az egészet egy táska mélyére dugjuk.
 • Nyáron kerüljük a közvetlen napsütést, mert könnyen hőgutát kaphat! De alomra ez esetben is szükség lesz!

   Eddig lekszikális adatokról volt szó, a felkészüléshez, innentől jön a próbatétel. 

 

   Előttünk a terrárium, rossz esetbn rengeteg pici hörike szaladgál és nehéz dönteni (legegyszerűbb ha egyetlen megfellő van). De mire is érdemes figyelni?

 • Először is az egészségi állapotukat vegyük szemügyre. Ez egy pillanat alatt látszik: fényes, tömött bunda, eleven csillogó szemek, se az orrnyílás se a végbélnyílás nem váladékozik.
 • Ha hím kishörcsögöket 26 napos korukig tartjuk az anyjuk és testvéreik mellett, így kizárt a nőstények tehességének esélye. De a 24 napnál fiatalabb álatoknak még az anyjuk (vagy legalább testvéreik) mellett a helye.
 • Ha a kicsik megfelelően voltak táplálva, láthatóan nincs csont és bőr kinézetük az tökéletes. Nem csípem mikor a kicsiket csak azért, hogy tovább legyenek kicsik, vagy csak nem foglalkoznak velük, alig etetik és minden falatért versenyezniük kell. Az ilyen kicsiket rossz megfogni, akkorák mint egy kisegér, összetörnek a kezünkben.
 • Ha a kicsik már ében vannak, tegyük be a kezünket, ha odajönnek és nézegetik, akár nyalogatják, vagy megpróbálják megeszegetni, akkor barátságos hörcsögökről van szó. De az anyával vigyázzunk, védheti a kölyköket!
 • Választhatunk vékonyabb, vagy ducibb hörcsögöt. Mindegyiknek van előnye. A duci höri lehet, hogy a legélelmesebb, ő szerezte meg a legfinomabb feladatokat, de az is lehet, hogy csak mindig kilökdösték a futókerékből. De a "gyerekháját" a legtöbbjük 1,5 hónapos korára úgyis kinövi, mikor már lesz saját forgója. A vékonabbaknak lehet jobb az anyagcseréjük, de ez genetikai (a természetben ez nem előnyös tulajdonság)
 • Választhatunk futkározósabb vagy nyugodtabb hörikét. Kivesszük az állatot: általában körülnéznek, mosakodnak. De maximum pár percig nyugodtak, utána mennének futni, akár meg is foghatják a kezünket a fogacskáikkal, hogy engedjetek, olyan érdekes ez a "Helló világ!". De ettől még teljesen szelíd az állat, a gyerek se szereti ha csak nézheti a játszóteret. Az is a készhez szokottság mértéke, hogy mennyire tűrik, ha megkukkantjuk a nemüket. Normál höri 3-10 másodpecig kell hogy tűrje mozdulatlanul, hogy a hátára fordítva tartjuk. Ha a szájába nyomod a kezed se fogja megharapni. Ha a höri sokáig ül a kezdbe és nem akar elmenni, nyugodt állatot választottál, de valószínű a ketrecében sem lesz nagyon aktív. Ha rögtön rohanna akkor kinn játszani nehezebb lesz vele, de egész estés műsort produkál majd, az tuti. Mindez 2 perc alatt letesztelhető.

 

   Szóval kiválasztottuk a megfelelő hörcsikét. A megfelelő szállítóba tettük és indulhatunk is haza. Igyekezzünk a lehető legjobban lerövidíteni az utat, mert nagyon felstreszelheti a kis állatot!

 

*********************** Folyt. köv. a hazaérkezéstől! ***************************

Hírek

 • Nyárra nem várható höribaba!
  2012-08-02 12:29:54

  De semmi pánik, keressék fel az Auróra tenyészetet, náluk mindig akad pár eladó kicsi!

 • Frissült a Hörikéim Nálatok! oldal!
  2011-11-05 01:43:28

  Aki küldött képet, de nem találtam meg a mailek között, dobjon egy mailt, hogy milyen címre-névre keressek rá és hamarosan felkerül! Aki még nem küldött képeket, de szeretne, itt az alkalom! :))))

 • Egy hörikém gazdinál!
  2011-09-10 11:25:52

  Nagyon jó videó! Nevetés

 • Új menüpont
  2011-07-05 01:45:32

  Öröklődés egyszerűen kicsiknek és nagyoknak!! Most írtam, sok a színes kép, reméljük minimális a pontatlanság, de ha valaki meg tudja válaszolni a kérdőjeles részeket azt szívesen fogadom! Nem a részletezés és a szakszavak a lényeg, hanem hogy szélesebb körben megismerjék a színeket és segítsen hörikét választani!

 • Első 3 videóm már megtekinthető!
  2011-06-26 21:20:27

  Rotastak hörik és hörcsög óvoda!

 • Hamstergarten
  2011-05-16 21:30:18

  Hörcsög óvodát nyitottam, nézd meg te is a képeket!!

  Katt ide!

 • Plafononfutó, kertbentanuló
  2011-05-13 02:01:55

  A kertben tanulni a hörivel jó :)
  S, ha a kereket a plafonra szereljük a pici hörcsögök nem tudnak bemászni, így megvédhetjük őket, halk, így tudunk tőle aludni, és a hörimama is nagyon boldog a futkározástól!


 • Szoktatóketrec!!!
  2010-10-31 22:11:43

  Sokak kérésére, íme a képek!

  Képek itt...


 • Látogatottság
  2010-09-10 20:10:26

  egyedi látogató volt eddig a höribabáim oldalán!
  (a fenti dátum óta)


Szavazás

Miről olvasol legszívesebben?
Betegségek
Videóknak örülnék
Inkább képeket nézegetek
Új, vicces ötletek
Szelidítés
Hörcsögök tartása
Hörik összeszoktatása
Genetika
Tenyésztés mikéntje
GYIK
Nem tudom mit keresek itt...
Asztali nézet