MENÜ

Gyakran Ismételt Kérdések

 

(Általános leírást itt találhat: Törpehörcsögök tartása)

 1. Höriknél is megvan az a szabály, hogy vásárból, plázákból nem érdemes venni, mert betegesek?
 2. Mi a különbség a fiúk és lányok viselkedése között?
 3. Mik a kishörcsögök életszakaszai és mikor vihetem haza?
 4. Ha azonos nemű tesókat vásárolok, nagykorukra veszekedni fognak?
 5. Társas lények?
 6. Az új hörcsögöm megtámadta a másikat, hogyan szoktassam össze őket?
 7. Lehet terhes a 4 hetes hörcsögöm?
 8. Mókuskerekezni és önitatóból inni is tanítani kell a hörit?
 9. A hörcsögök adnak ki hangokat?
 10. Szobatiszták?
 11. Milyen gyakran cseréljem a száraz eledelt, ha nem ette meg?
 12. Milyen gyakran tisztítsam a hörcsögöm? És hörcsög palota esetén a kevésbé használt részeket?
 13. Milyen gyorsan szokja meg az új helyét a most vásárolt hörcsög?
 14. A hörcsög homokozó (toalett) mindig bennt lehet?
 15. Egész nap csak alszik, enni jön ki néha, ez normális?
 16. Mitől lehet atkás a hörim? Nem szabad kivinni? Vagy ha olcsó forgácsot veszünk akkor lesz? 
 17. Miért hívják Muaddib höridet Muaddibnek???
 18. Tudnál ajánlani egy jó könyvet?
 

 


Höriknél is megvan az a szabály, hogy vásárból, plázákból nem érdemes venni, mert betegesek?

 

Igen, sajnos a plázás hörikre is áll a szabály. Ha nem is betegesek de nem tudni milyen a vérük, génállományuk, általában közel sem olyan kezesek mint a tenyésztőtől vagy hobbitenyésztőtől vett picik. Párszor már pórul jártam én is mert harapott a höri és életében nem fogtuk meg. :(

De hobbitartótól, vagy tenyésztőtől is csak a legmegbízhatóbbaktól vegyetek!


Mi a különbség a fiúk és lányok viselkedése között?

 

Fiúk és lányok viselkedése közt nem sok különbség van, mindegy, hogy kezdő hörcsögtartók fiút vagy lányt tartanak először. A hörcsög vérmérséklete főként a neveléstől és kézhez szoktatástól függ csak. De szerintem a fiúk nyugodtabbak kicsit és többet tűrnek, a lányokra erősebben hatnak a hormonjaik.

Ha először fiút tartunk és mégis szeretnénk később utódokat, több esélyünk van rá, mert a fiú tovább képes nemzeni akár élete végéig, míg a nőstény csak 1 éves koráig szokott szülni. Így vehetünk később hímünk mellé egy fiatal nőstényt és még lehetnek picik is!

Fiúk (balra) és lányok (jobbra):

 


Mik a kishörcsögök életszakaszai és mikor vihetem haza?  

 

A kishörcsögöket 3,5 hetes korukban választom el, ekkor már elvihetőek.  

 • Vemhességi idő: 17-21 nap, miután 3-8 kopasz és vak babszem méretű 1,5-3 cm-es utód jön világra. A halva született kicsiket az anya eltünteti.
   
 • Ha a kishörik megélték az 1 napot akkor kb. 90%, hogy életben maradnak.
  1.nap  2.nap
   
 • 3-5 naposan látszik, hogy sötét (vadas és kék), vagy világosabb színük lesz-e.
  3. nap 4. nap
   
 • 6-7 naposan véglegesen megállapíthatóak a színek és nemek.
  6.nap  7.nap
   
 • 8-9 naposan már rágcsálják a sajtot és elkezdenek tipegni, mosakodnak.
  9.nap           
   
 • 10-12 naposan kinyílik a szemük, már gyakran kijárkálnak a fészekből, próbálnak apróbb szilárd táplálékot is eszegetni. Az anya általában sürgősen visszacipeli őket a grabancuknál fogva.
  11.nap 12.nap
   
 • 13-20 naposan megtanulnak forgózni, önitatóból inni, először kapnak kukacot, már szilárd, száraz táplálékot esznek, gyakran veszekednek, már teljesen hörcsög alakúak, csak kicsiben, rászoknak a hörcsög homokozóra.
  14.nap  16.nap
  18.nap             
   
 • 21 napos korukig szopnak.
                             
   
 • 24-25 naposan el lehet választani őket és elvihetőek, kifejlett a személyiségük is. A fiúkat külön kell választani az anyától.
  23.nap            
  24.nap 27.nap

 


Ha azonos nemű tesókat vásárolok, nagykorukra veszekedni fognak?

 

Nos igen, ha tesókat viszel is kb 50% hogy veszekedni fognak, mivel azonos neműek. Nekem szuperul megvoltak 3-an az anyjukkal, majd az anyjukat újra pároztatásra kivettem tőlük, aztán az egyik megszökött és 2 napig sétált. Utána már utálták egymást és állandóan veszekedtek, szét is kellett szedni őket, örökre. Amúgy alapjáraton magányos állatok, csak párzáskor találkoznak. elvileg egyedül sem unatkozna, mindenesetre sokkal érdekesebb 2 hörcsögöt figyelni mit csinálnak együtt.

Ha hímet és nőstényt veszel akkor valószínű jól meglennének, a megfelelő szoktatás után, de akkor meg kicsik születnének, bár a dzsungáriai törpehörcsög hím jó apa így velük maradhata kicsik 3 hetes koráig (amikoris a kislányok miatt el kell különíteni az apát). De max 2-3 alom után érdemes külön tenni, hogy pihenhessen az anya, különben számára rövid életet okoz.

Senkinek sem ajánlok 2 azonos nemű törpehörcsögöt együtt tartani!


Társas lények?

 

Alapvetően nem. A természetben külön élnek, csak párzási időben találkoznak.

Azonos nemű hörcsögeink 90%, hogy veszekedni fognak, így őket nem ajánlom együtt tartani!

A megfelelő szoktatás után az ellenkező neműek nagyon jól elvannak egymással, csak kishörcsögökre lehet számítani. Szerintem a fogságban tartott hörik szívesen veszik egy másik társaságát, szeretnek öszebújni, tisztogatják egymást, melengetik, az életüket is meghosszabbíthatja. Én csináltam már, hogy kicsit idősebb 1 év 8 hónapos lány mellé beraktam kicsi fiút és gyönyörűen elvoltak még majdnem egy évig, az öregnek is jót tett, persze alom nélkül. Akár így, vagy alommal együtt élő hörcsögök, szerintem nagyon szeretik egymást érdemes megfigyelni milyen gyengédek egymáshoz, a fiú van, hogy élelmet visz a nőstényének, nagyon kedves tőle :)

De bármilyen idilli is a kép, ha nincs időnk kishörcsögökkel foglalkozni semmiképp se tartsuk együtt a hörcsögpárunkat!!!

Állatorvos szerint is a legjobb külön terráriumban tartani kis kedvenceinket.

 

Aki kétkedik nézze meg a következő videót egy roborovszki párról:


Az új hörcsögöm megtámadta a másikat, hogyan szoktassam össze őket?

 

Én csináltam egy "szoktatóketrecet", egy régi szétrágott nagy alakú futókerék egyik oldalára rávarrtam egy átlátszó fóliát, irattartó bugyit és ezalá tettem be a másik hörcsögöt a terráriumba. Ezen kersztül nem bánthatják egymást, csak érzik egymás szagát és összerakhatják az orrukat, kerülhet alá kis kaja is és mindennap így tartottam őket 1-2 órára. A 4. nap végére nagyon jól érezték magukat ketrec nélkül is, nekem mindig bevált!!

Amúgy hasznos alom után is, ha újra összerakjuk a párt, nállam is voltak csúnya verekedések, de akkor jött a szoktatóketrec!

 


Lehet terhes a 4 hetes hörcsögöm?

 

Amennyiben nem tőlem vette, elméletileg lehetséges: a nőstények korán érnek, már 4 hetesen képesek teherbe esni először! A fiúk 5-6 hetesen ivarérettek, bár regisztráltak már 4 hetes párzást is!

A kis hímeket az anyától elválasztom 24-26 napos korukban legkésőbb, ekkor már elvihetőek. A lányok vele maradnak míg elviszik őket.

Sokan az apát a kicsikkel tartják, én nem szoktam, főlg mivel más csajjal van általában, de a dzsungáriai törpehörcsög hímje elvileg igen jó apa. De akkor az apát külön kell rakni szerintem 3 hetes korukban legkésőbb, hogy ne bánthassa a fiatal nőstényket.

 

Nálam így 99,99% hogy a kishörcsög nem lehet terhes, főleg ha már 24 naposan elviszik.

Kell az elővigyázatosság, hogy semmiképp se legyen beltenyészet :)

 


Mókuskerekezni és önitatóból inni is tanítani kell a hörit?

 

Szerintem mókuskerekezni nem tudnak ösztönből. Általában úgy tanulnak, hogy látják egy társukat, általában még pici korban az anyjukat. Az én kicsijeim, bár még csak 2 hetesek, tudnak kerekezni, de mivel eddig műanyag forgójuk volt, a fémrácsostól teljesen megilletődtek, nem is nagyon használták, az annyukat csak a műanyagban látták, szóval bámultak mint borjú az újkapura. Megpróbálhatjuk rávezetni hogyan kell, kicsit forgatni mikor benne van, álatlában elég hamar leesik nekik. Az önitatót nyomkodjuk meg, kicsit tegyük a szájához, de ne erőltessük, valószínű nemsokra használni fogja.

 


A hörcsögök adnak ki hangokat?

 

Igen, adhatnak ki hangokat, bár általában csendesek. Főlg ha veszekednek, vagy nagyon nem tetszik nekik, valami, megilyednek, cürcögő, rekedt visító hangokat hallatnak. Attól is függ melyik alomban nőttek fel, cürcögés mostanában divat, ha az egyik elkezdi mindegyik rákezdi. Ugyanattól az anyától, 2 különböző alom is lehet csendes, vagy visítozó. De mindenesetre ritkán visítoznak, az alvásban éjjel nem zavarnak.

Éjjel persze más jellegű zajokat adhatnak ki, nyikorog a forgó, rágják a rácsot, vagy kaparnak, ezek lehetnek nem túl csendes elfoglaltságok, de mindegyiken segíthetünk. Ha mást nem éjjel, a fürdőszobába költöznek.

 


Szobatiszták?

 

Nem, általában nem azok.

Főleg nem fiatal korban, 1 hónapos korukig gyakran pisilnek, kakilnak a kezünkbe, vagy ahol épp vannak. Ellenben a hörcsög toalettet a terráriumban igen kedveik és ha odaszoknak mindig oda végzik a dolgukat.

Idősebb korukban ritkán vizelnek kinnt, de segíthetünk is nekik azzal, hogy ébresztés után hagyunk nekik 10 percet, hogy elintézzék folyó ügyeiket. Utána "biztonságosan" kiszedhetőek. Ha egyszerre csak 15 percre vesszük ki, aztán hagyjuk pihenni a helyén egy darabig akkor is elvégzi a dolgát benn, így nem fog ránk pisilni.

 


Milyen gyakran cseréljem a száraz eledelt, ha nem ette meg?

 

Nagjából látszik mikor ette meg a nagyját és fogyott el az ehető kaja érdemi része, persze még ilyenkor is tele lehet héjakkal meg törmelékkel. A höri és a tálka méretétől függően elég 2-4 naponta kiönteni és kicserélni. Ha sok benne még mindig az ehető beönthetjük a tálka mellé, onnan is felszedi és adhatunk kevesebb újat is. Úgyis 1-2 hetente cseréjük az egész almot. De nagyon kedvelik a képen látható mézes karikát is, ebben minden megtalálható, de vigyázz hízlal!

 


Milyen gyakran tisztítsam a hörcsögöm? És hörcsög palota esetén a kevésbé használt részeket? 

 

 Hát én a terráriumokat, 2 hörcsög esetén hetente, 1 hörcsögnél 2 hetente, kishöriknél, ha már megnőttek akkor 3-4 napnta cserélem teljes körűen. Lehet foglalkozni a kis pisis résszel is, és kiszedegetni, de ilyen gyakoriságnál, nállam legalábbis felesleges. Kishörcsögök születése után csak 8-10 naposan tisztítsuk először!

Ezekkel a rágcsálókkal van szinte a legkevesebb gond, kicsik, keveset pisilnek meg minden, de azt is csak 1 sarokba, így a többi rész tiszta marad. Vehetünk hörcsög toalettet, csincsillahomokkal, akkor ha beleszokik, ide fog csak pisilni és az alom tiszta marad, továbbá a szőrének is jót tesz.

Hörcsög palota esetén nagytakarításnál érdemes egészet, a csövet is meg mindent kifertőtleníteni. Az enyémeknek hobbijuk belepisilni a csőbe...

 


Milyen gyorsan szokja meg az új helyét a most vásárolt hörcsög?

 

Teljesen normális ha kicsit befordul, hiszen kiszakítottuk eddigi környezetéből, amit egész életében ismert. Elvileg 1-2 nap alatt teljesen megszokja és jól ellesz az új helyecskéjén. Nekem is minden kapott hörim eléggé extroverált lett a végén, Mangó rettenetesen félt minden érintéstől, bár én is féltem megfogni olyan kicsi volt, de 3 hét alatt már olyan barátságos lett mint a Cucu.

A tőlem vásárolt hörik mind kezesek és barátságosak már az elvitelkor, így elég ha megnyukszanak kicsit. Ez beletellhet 1-2 napba maximum. 

 

 


A hörcsög homokozó (toalett) mindig bennt lehet?

 

A fürdőt elég heti párszor berakni ha nincs elég hely, az luxuscikk. Különben csak jót tesz ha mindig bent van, fényes lesz a szőrük és mindig oda vizelnek, így az almot is ritkábban kell takarítani. Persze a fürdőt akár 2-3 naponta!

 


Egész nap csak alszik, enni jön ki néha, ez normális? 

 

Persze, hiszen éjszakai állat. Nappal alszik, éjjel futkározik. Nyáron este 8 körül kelnek, majd hajnal 5 körül térnek nyugovóra. 

 


Mitől lehet atkás a hörim? Nem szabad kivinni? Vagy ha olcsó forgácsot veszünk akkor lesz?

 

Atkás sosem volt hörim, de én is azt hallotam, ha kivisszük közterületre fűbe ahol más állatok is járnak ott könnyen kaphatnak más betegségekkel együtt. Én a kertet azért viszonylag biztonságosnak találom.

Az olcsó forgáccsal is nagyon vigyázni kell! Némelyik nagyon rossz minőségű, akár kihullhat az állat szőre is a sok viszketéstől.

 


Miért hívják Muaddib-et Muaddibnek???

Azon a nyáron, mikor Muaddib-et kaptam épp Frank Herbert - Dűne c. regényét olvastam, ennek főhőse volt Muaddib, róla kapta a nevét, bár se nem utazik óriás férgek hátán, se nem lát jövőbe. Nagyon tetszett a regény, szóval aki kedveli a sci-fi filmeket azoknak nyugodt szívvel ajánlom! Nem kell megilyedni aki esetleg látta a 80-as években készült filmet, a könyv sokkal jobb. (Akinek megtetszett, ne hagyja ki a Dűne messiása és Dűne Gyermekei regényt és filmes adaptációt sem!)

Ezek után nem nehéz kitalálni BElanna régi aranyhörcsögöm miért az aki? (végül egész dinasztiát alapított II. III. és IV.gyel). 7.-ben öcsémmel néztem a Star Trek-Voyager sorozatot, BElanna Torres hadnagy (Roxann Dawson, a Bűbájos boszorkák Phoebe-je) elég szimpi volt, és persze akkor született az első hörcsög almom...

 

 

 

 


Monica Lange - A hörcsögök (2008)

kép

A könyv segítséget ad ahhoz, hogy kedvenceinket megfelelően gondozzuk. Emellett megismerhetjük a legfontosabb tulajdonságaikat, táplálkozásukat, szaporodásukat és hasznos tanácsokat kapunk a gondozásukhoz.
Tartalom: - fitten és egészségesen, - játék a hörcsögökkel, - 10 jó tanács a gondozáshoz, - ismerkedés a hörcsögökkel, - hörcsög a családban. 

 

Csak kis vagy nagyobb gyermekeknek, családoknak, ha nehézségeik támadna a hörcsögneveléssel, elküldhetem mailben!

Hírek

 • Nyárra nem várható höribaba!
  2012-08-02 12:29:54

  De semmi pánik, keressék fel az Auróra tenyészetet, náluk mindig akad pár eladó kicsi!

 • Frissült a Hörikéim Nálatok! oldal!
  2011-11-05 01:43:28

  Aki küldött képet, de nem találtam meg a mailek között, dobjon egy mailt, hogy milyen címre-névre keressek rá és hamarosan felkerül! Aki még nem küldött képeket, de szeretne, itt az alkalom! :))))

 • Egy hörikém gazdinál!
  2011-09-10 11:25:52

  Nagyon jó videó! Nevetés

 • Új menüpont
  2011-07-05 01:45:32

  Öröklődés egyszerűen kicsiknek és nagyoknak!! Most írtam, sok a színes kép, reméljük minimális a pontatlanság, de ha valaki meg tudja válaszolni a kérdőjeles részeket azt szívesen fogadom! Nem a részletezés és a szakszavak a lényeg, hanem hogy szélesebb körben megismerjék a színeket és segítsen hörikét választani!

 • Első 3 videóm már megtekinthető!
  2011-06-26 21:20:27

  Rotastak hörik és hörcsög óvoda!

 • Hamstergarten
  2011-05-16 21:30:18

  Hörcsög óvodát nyitottam, nézd meg te is a képeket!!

  Katt ide!

 • Plafononfutó, kertbentanuló
  2011-05-13 02:01:55

  A kertben tanulni a hörivel jó :)
  S, ha a kereket a plafonra szereljük a pici hörcsögök nem tudnak bemászni, így megvédhetjük őket, halk, így tudunk tőle aludni, és a hörimama is nagyon boldog a futkározástól!


 • Szoktatóketrec!!!
  2010-10-31 22:11:43

  Sokak kérésére, íme a képek!

  Képek itt...


 • Látogatottság
  2010-09-10 20:10:26

  egyedi látogató volt eddig a höribabáim oldalán!
  (a fenti dátum óta)


Szavazás

Miről olvasol legszívesebben?
Betegségek
Videóknak örülnék
Inkább képeket nézegetek
Új, vicces ötletek
Szelidítés
Hörcsögök tartása
Hörik összeszoktatása
Genetika
Tenyésztés mikéntje
GYIK
Nem tudom mit keresek itt...
Asztali nézet